U dětí ve věku 0-3 roky jsou právě potraviny hlavními spouštěči atopického ekzému. Alergeny se vyskytují buď v jídelníčku kojící maminky, nebo v jídelníčku miminka – nejčastěji v jídelníčcích obou.
Když chceme zabojovat s atopickým ekzémem u našich nejmenších, prvním krokem je nasazení hypoalergenní (nebo též eliminační) diety.
Už známe rozdělení na nízko alergenní potraviny a na alergeny u dětí 0-3 roky (viz moje tabulka), ale dnes si povíme o potravinách, které nám mohou hojení výrazně urychlovat a výrazně napomoci v boji s ekzémem. Jde o tzv. protizánětlivé potraviny.
Zelenina
Mezi protizánětlivé druhy zeleniny patří zejména brokolice, kedluben, zelí, kapusta, květák, saláty všeho druhu, ale také batáty. O významu zeleniny ve stravě atopika není pochyb a během mé praxe se mi neustále potvrzuje, že dostatek zeleniny znamená zdravou střevní flóru. Zdravá střeva znamenají zdravou kůži, jak vysvětluje článek Atopický ekzém u dětí 0-3 roky a jeho souvislost se střevní mikroflórou
Ovoce
Ideální je bobulové ovoce – tady vyzdvihněme borůvky a brusinky, které jsou současně nízkoalergenní. Stejně tak výjimka v exotickém ovoci – avokádo, které narozdíl od jiných exotických druhů je nízkoalergenní a současně je vysoce protizánětlivé. Na pomezí nízkoalergenních potravin a alergenů jsou hrozny, které pokud nevadí, také výrazně přispějí k hojení ekzému. Do jídelníčku se nám také vyplatí zařadit broskve či meruňky, které také obvykle nevadívají při HA dietě.
Semínka
Semínka patří mezi nutričně nejvýznamnější potraviny, avšak řada z nich jsou současně silnými alergeny. Protizánětlivé jsou také veškeré ořechy, tady se ovšem dostáváme k tomu problému, že i ořechy obvykle bývají silným alergenem.
Proto ze semínek volíme ty druhy, které jsou HA: jde o lněné semínko a také dýňové semínko. Lněné semínko je bohaté na esenciální mastné kyseliny a vitamín E, dýňová semínka jsou velmi bohatým zdrojem draslíku a také zinku, který je pro boj s ekzémem něco nedostižného. O zinku jsme si podrobněji povídali v článku Zinek – všestranný bojovník.
Houby
Existují tisíce druhů hub a v jisté míře mají téměř všechny protizánětlivý účinek. Tenhle odstavec ale nechápejme jako povel k zavedení hub do jídelníčku našich ani ne ročních prcků. Je to výzva pro kojící maminky, jak si zpestřit stravu o houby, které jednak se ukazují být nízkoalergenní potravinou (ač se dříve tradoval opak).
Houby jako posilovač imunity fungují skvěle i skrze mateřské mléko (maminka sní jídlo s houbami a díky přenosu látek skrze MM se významně podpoří imunita u její kojené ratolesti). Houby jsou teď na podzim aktuální téma a o jejich imunologickém významu se dočtete více v mém článku Jak vyzrát na časté podzimní nemoci u atopiků
Nebezpečné potraviny
Během čtení článku, Vás určitě napadlo – když existují protizánětlivé potraviny, tak určitě existují i zánětlivé potraviny.
Mezi ně patří:
- vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru nebo soli
- potraviny s nadbytkem nasycených tuků
- nadbytek masných výrobků – hlavně červené a průmyslově zpracované maso
- nadbytek potravin z bílé mouky
Více si o zánětlivých potravinách povíme v příštím článku.