Přehled bezpečných a potenciálně alergizujících potravin pro děti se zvýšeným rizikem vzniku alergií
nealergizující (respektive s nízkým alergenním potenciálem) |
obiloviny bezlepkové rýže, kukuřice, pohanka, jáhly „mléko“
rýžové, kokosové, pohankové, jáhelné, kukuřičné, ovesné |
zelenina (vše tepelně upraveno) brambory, cuketa, špenát, patizon, pastinák, dýně, baklažán (lilek), brokolice, růžičková kapusta, květák, hlávkový salát, kedluben, okurka, (bílé, červené, čínské) zelí, červená řepa, kysané zelí |
ovoce vařené ovoce (jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, švestky), meloun, vodní meloun, borůvky, brusinky, avokádo, hroznové víno (zde jsou potenciálně alergizující pecičky a slupka) |
maso krůtí, telecí, králičí, jehněčí, vepřové, husa, kachna, zvěřina |
koření kmín, fenykl, jakékoli zelené bylinky čaje
bylinné s fenyklem, kmínem, lipový, bezový, zelené čaje, rooibos; slabé černé čaje ostatní kokos, lněné a dýňové semínko |
potenciálně alergizující |
obiloviny s lepkem klasická pšenice, tj. Triticum aestivum je považována za nejalergennější, naproti tomu oves je již relativně bezpečný mléko
kravské, kozí, ovčí a výrobky z mléka sója a výrobky z ní, včetně „mléka“ vejce
hlavně vaječný bílek či výrobky z vajec |
zelenina petržel, mrkev, celer, syrová cibule (tepelně upravená je neporovnatelně bezpečnější), paprika, křen, ředkvička, rajčata |
ovoce citrusové plody, exotické ovoce (hl. kiwi; HA výjimkou v exotice je avokádo), jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny luštěniny
červená čočka, hrášek, zelené a červené fazole. V této kategorii je zvláště silným alergenem arašíd; sója je uvedena zvlášť v prvním sloupci |
maso uzeniny, hovězí maso (může vadit při alergii na BKM), pozor-při alergii na vaj. bílek může vadit kuřecí maso ryby
mořské i sladkovodní, mořské plody |
koření vanilkový lusk, skořice, muškátový oříšek, kari, bobkový list, paprika,pepř atd., směsi koření čaje
silné černé; čaje obsahující ve složení ibišek ostatní
med, kakao, čokoláda, ořechy, semínka (výjimka je lněné a dýňové semínko) |