Nejčastější alergií je alergie na mléčné výrobky.  Kravské mléko pak nahrazujeme nejrůznějšími rostlinnými mléky (kromě sojového, soju je třeba při ABKM také vynechat). Jedním z nejchutnějších náhrad je mléko kokosové.

Málokdo  ví, že kokos jako potravina nepatří botanicky ani alergologicky mezi ořechy (silné alergeny), ale jde o plod palmový, na který reakce bývají velice zřídkakdy.

Jinými slovy, kokos patří mezi hypoalergenní potraviny a hodí se výborně na přípravu kokosového mléka, kterým velice chytře a chutně nahradíme klasické kravské mléko. Zejména v těch sladkých aplikacích, jakým je pečení jakýchkoli buchet, bábovek, koláčků,  přípravy pudinků, ale i třeba kaší.

Kokosové mléko můžeme nakoupit v obchodech. Jenomže:

  • zaprvé vysoká cena – pokud skutečně musíme nahrazovat kravské mléko, spotřeba náhrad kravského mléka není rozhodně nízká. 
  • zadruhé si posviťme na složení nejčastějšího kupovaného kokosového mléka:

Pitná voda, Kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), Rýže (3,3%), Fosforečnan vápenatý, Stabilizátory (guma guar, guma gellan, xanthan), Mořská sůl, Aromata, Vitaminy (B12, D2).

Aromata, konzervanty, stabilizátory, … ještě máte chuť si kokosový nápoj kupovat? Pokud nikoli, můžete si ho snadno vyrobit. Je to daleko zdravější a nepoměrně levnější.

První způsob přípravy kokosového mléka

K výrobě základní verze potřebujete je strouhaný kokos a vodu. A také výkonný mixér.

Doba přípravy: max.8-10 minut

Surovniny ( pro cca 1-1,5 litru kokosového mléka):

  • strouhaný kokos 2 hrnky (160 g)
  • voda (filtrovaná nebo převařená) 3–4 hrnky (720–960 ml)
  • špetka soli

Možnosti pro vylepšení:

  • javorový (nebo jiný) sirup 1 lžíce
  • kakao 2 lžíce (10 g)
  • čerstvé borůvky  1/4 hrnku

Postup:

Do mixéru dáme strouhaný kokos a zalijeme třemi hrnky horké (nikoli vroucí) vody. K zvýraznění sladké chuti přidáme špetku soli, můžeme přidat i lžičku datlového či javorového sirupu.  Dochutit můžeme kakaem, pokud na něj nemáme alergii; vynikající a lahodná je borůvková varianta kokosového mléka.

Mixér zapneme na plný výkon a  mixujeme 3-4 minuty, až  bude směs téměř hladká.

Ochutnáme mléko – může být moc husté, pak přidáme hrnek horké vody a opět mixujeme cca 3 minuty. Můžeme ho ještě dochutit podle potřeby.

Do velké mísy dáme  cedník a ten vyložíme plenou nebo jinou tenkou látkou. Nalijeme  směs a tekutinu důkladně vyždímáme  do mísy.

Zbylou dužinu využijeme třeba do kaše nebo  smoothie, ale i na dobroty (poháry, perník, bábovky, atd. atd.).  Jestliže ji nevyužijete ihned, je možné usušit a použít namísto mouky.

Mléko přelijeme do čisté lahve a uchováváme  v lednici, kde vydrží až 4 dny. Před použitím mléko protřepeme (mléko je bez konzervantů, takže složky se mohou rozsazovat, to ale není na závadu a protřepání tenhle estetický problém  odstraní).

Druhý způsob přípravy kokosového mléka –  zabere max.2 minuty

Tento způsob je velice rychlý: k výrobě kokosového mléka potřebujeme kokosové máslo, které se dá běžně koupit ( například ve zdravé výživě nebo na internetu).

Suroviny (4–6 porcí):

  • 3 lžíce kokosového másla (např. Aktin Kokosové máslo BIO, což je rozšlehaná kokosová dužina)
  • voda – 1 až  1,5 litru
  • špetka soli

Možnosti pro vylepšení:

  • javorový (nebo jiný) sirup 1 lžíce
  • kakao 2 lžíce (10 g)
  • čerstvé borůvky  1/4 hrnku

Postup:

Do mixéru nalijeme vodu a přidáme 3 lžíce kokosového másla. Přidáme také špetku soli pro zvýraznění chuti kokosu, můžeme přidat lžičku datlového či javorového sirupu.  Dochutit můžeme kakaem, pokud na něj nemáme alergii; vynikající a lahodná je borůvková varianta kokosového mléka.

Mixér zapneme na plné otáčky a  mixujeme cca 1 minutu. Mixér vypínáme ve chvíli, kdy se nahoře ve směsi vytvoří pěna.

Mléko přelijeme do lahve a uchováváme v ledničce , kde vydrží cca 4 dny. Před použitím mléko protřepeme (mléko je bez konzervantů, takže složky se mohou rozsazovat, to ale není na závadu a protřepání tenhle estetický problém  odstraní).

Domácí HA kokosové mléko
Štítky: