Nejčastější alergií je alergie na mléčné výrobky. Kravské mléko pak nahrazujeme nejrůznějšími rostlinnými mléky (kromě sojového, soju je třeba při ABKM také vynechat). Jedním z nejchutnějších náhrad je mléko kokosové.
Málokdo ví, že kokos jako potravina nepatří botanicky ani alergologicky mezi ořechy (silné alergeny), ale jde o plod palmový, na který reakce bývají velice zřídkakdy.
Jinými slovy, kokos patří mezi hypoalergenní potraviny a hodí se výborně na přípravu kokosového mléka, kterým velice chytře a chutně nahradíme klasické kravské mléko. Zejména v těch sladkých aplikacích, jakým je pečení jakýchkoli buchet, bábovek, koláčků, přípravy pudinků, ale i třeba kaší.
Kokosové mléko můžeme nakoupit v obchodech. Jenomže:
- zaprvé vysoká cena – pokud skutečně musíme nahrazovat kravské mléko, spotřeba náhrad kravského mléka není rozhodně nízká.
- zadruhé si posviťme na složení nejčastějšího kupovaného kokosového mléka:
Pitná voda, Kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), Rýže (3,3%), Fosforečnan vápenatý, Stabilizátory (guma guar, guma gellan, xanthan), Mořská sůl, Aromata, Vitaminy (B12, D2).
Aromata, konzervanty, stabilizátory, … ještě máte chuť si kokosový nápoj kupovat? Pokud nikoli, můžete si ho snadno vyrobit. Je to daleko zdravější a nepoměrně levnější.
První způsob přípravy kokosového mléka
K výrobě základní verze potřebujete je strouhaný kokos a vodu. A také výkonný mixér.
Doba přípravy: max.8-10 minut
Surovniny ( pro cca 1-1,5 litru kokosového mléka):
- strouhaný kokos 2 hrnky (160 g)
- voda (filtrovaná nebo převařená) 3–4 hrnky (720–960 ml)
- špetka soli
Možnosti pro vylepšení:
- javorový (nebo jiný) sirup 1 lžíce
- kakao 2 lžíce (10 g)
- čerstvé borůvky 1/4 hrnku
Postup:
Do mixéru dáme strouhaný kokos a zalijeme třemi hrnky horké (nikoli vroucí) vody. K zvýraznění sladké chuti přidáme špetku soli, můžeme přidat i lžičku datlového či javorového sirupu. Dochutit můžeme kakaem, pokud na něj nemáme alergii; vynikající a lahodná je borůvková varianta kokosového mléka.
Mixér zapneme na plný výkon a mixujeme 3-4 minuty, až bude směs téměř hladká.
Ochutnáme mléko – může být moc husté, pak přidáme hrnek horké vody a opět mixujeme cca 3 minuty. Můžeme ho ještě dochutit podle potřeby.
Do velké mísy dáme cedník a ten vyložíme plenou nebo jinou tenkou látkou. Nalijeme směs a tekutinu důkladně vyždímáme do mísy.
Zbylou dužinu využijeme třeba do kaše nebo smoothie, ale i na dobroty (poháry, perník, bábovky, atd. atd.). Jestliže ji nevyužijete ihned, je možné usušit a použít namísto mouky.
Mléko přelijeme do čisté lahve a uchováváme v lednici, kde vydrží až 4 dny. Před použitím mléko protřepeme (mléko je bez konzervantů, takže složky se mohou rozsazovat, to ale není na závadu a protřepání tenhle estetický problém odstraní).
Druhý způsob přípravy kokosového mléka – zabere max.2 minuty
Tento způsob je velice rychlý: k výrobě kokosového mléka potřebujeme kokosové máslo, které se dá běžně koupit ( například ve zdravé výživě nebo na internetu).
Suroviny (4–6 porcí):
- 3 lžíce kokosového másla (např. Aktin Kokosové máslo BIO, což je rozšlehaná kokosová dužina)
- voda – 1 až 1,5 litru
- špetka soli
Možnosti pro vylepšení:
- javorový (nebo jiný) sirup 1 lžíce
- kakao 2 lžíce (10 g)
- čerstvé borůvky 1/4 hrnku
Postup:
Do mixéru nalijeme vodu a přidáme 3 lžíce kokosového másla. Přidáme také špetku soli pro zvýraznění chuti kokosu, můžeme přidat lžičku datlového či javorového sirupu. Dochutit můžeme kakaem, pokud na něj nemáme alergii; vynikající a lahodná je borůvková varianta kokosového mléka.
Mixér zapneme na plné otáčky a mixujeme cca 1 minutu. Mixér vypínáme ve chvíli, kdy se nahoře ve směsi vytvoří pěna.
Mléko přelijeme do lahve a uchováváme v ledničce , kde vydrží cca 4 dny. Před použitím mléko protřepeme (mléko je bez konzervantů, takže složky se mohou rozsazovat, to ale není na závadu a protřepání tenhle estetický problém odstraní).