Během každodenního poradenství se velmi často setkávám s dotazy:
- Pokud je moje první dítě je atopik – mohu se vyhnout atopii u dalších dětí?
- Pokud jsem sama atopička (nebo máme atopii v rodině), mohu nějak ovlivnit atopii u svých budoucích dětí?
Jsou to velice dobré otázky. Cením si všech maminek, které myslí na včasnou prevenci. Dá se totiž udělat mnoho – a o tom si v tomhle článku budeme povídat.
Genově dané dispozice pro atopii nezměníme. Ale: alergie vzniká z atopie až tehdy, když se spojí geny pro atopii s vlivy prostředí během vývoje dítěte. Do jisté míry proto můžeme předejít rozvoji atopie u svých dětí.
Atopický ekzém a „rizikový“ kojenec
Rizikovými kojenci jsou ti, kde oba rodiče jsou alergici, nebo je alergik pouze jeden z rodičů, nebo je alergik starší sourozenec dítěte.
K rozvoji atopie dochází už v těhotenství a období raného dětství. Ještě donedávna se odborníci rozcházeli v názorech na dodržování preventivní nízkoalergenové (HA) diety těhotnými a kojícími atopickými matkami. Z nejnovějších studií ale vyplývá, že dieta s vyloučením nejčastějších alergenů je velká chyba! Neumožňuje totiž nastolit správnou toleranci organismu dítěte vůči alergenům a to paradoxně může vést k rozvoji atopie, namísto k její prevenci. V těhotenství přes placentu přecházejí stopové dávky alergenů, stejně tak během kojení přecházejí stopy alergenů přes mateřské mléko. Tento citlivý přenos stop alergenů z matky na dítě učí dítě na alergeny správně, tj. nealergicky reagovat. Pestrá strava je tedy zásadní prevencí atopie – také nutričně je nejvýhodnější.
Vysadit je potřeba pouze tu potravinu, na níž má samotná matka alergii. Samozřejmostí je nekouřit, nekonzumovat alkohol nebo omamné látky. Pokud je nutnost jakéhokoli léku, konzultovat nejprve s lékařem.
Zásada zelené zeleniny
Je to prosté: zdravá střevní flóra matky znamená zdravou střevní flóru dítěte. Zdravá střevní flóra dítěte je nejlepší prevencí atopie.
Tím se dostáváme zelené zelenině a k atopické zásadě zdravých střev. Ve střevech máme řadu bakterií a hub = střevní mikrobiom neboli střevní flóra. Když je nesprávná, trpíme atopickými projevy. Kvasinku a „špatné“ bakterie ve střevech živí přemíra sacharidů (ovoce, obilniny, jednoduché cukry, škroboviny, atd.). Když ale sacharidy „zneutralizujeme“ zelenou zeleninou, dostaneme střevní flóru zpět do rovnováhy.
Kolik zelené zeleniny je „tak akorát“?
Maminky se často ptají: „Kolik zelené zeleniny je třeba dodat tělu, aby to vybalancovalo denní průměrnou spotřebu sacharidů?“
Odpověď zní: u dospělého člověka je minimum 50 g zelené zeleniny (optimum 50-200 g denně).
Pokud tedy chceme udělat maximum pro dobrou atopickou prognózu našeho dosud nenarozeného miminka, dbáme na denní příděl zelené zeleniny během těhotenství. Dodám, že ideální je dodržovat tuto zásadu celoživotně – zdravá střeva jsou prevencí řady civilizačních chorob.
Vpodstatě stačí poměrně málo zelené zeleniny, důležitá je však pravidelnost. Když se jeden-dva dny zelený příděl vynechá, není to problém. Ale pokud možno, zvyknout si na každodenní příděl zelené zeleniny je přínosné jak pro nás, tak pro dosud nenarozený organismus 🙂
Jdeme si to shrnout aneb obecná potravní doporučení pro prevenci atopie
Obecně mohu atopickým těhotným či kojícím matkám doporučit:
…nepřehánět dráždivé potraviny: uzené, zrající a kvašené potraviny, jež mohou způsobovat reakci histaminoliberačního typu (nepravou alergii) – např. uzená makrela či tuňák, aromatické koření jako chilli nebo paprika, kyselé okurky, velmi zralá rajčata, papriky, citrusy a ostatní kyselé ovoce, jahody, káva, čokoláda a kakao nebo zrající sýry.
…nepřehánět konzumaci kravského mléka a výrobků z něj, nekonzumovat přehnaně výrobky z bílé mouky (klasickou pšenici lze „proložit“ jinými druhy obilovin v rámci pestrosti stravy), nepřehánět též sladkosti, exotické ovoce
…na střevní mikroflóru těhotných a kojících maminek (a tedy i jejich dětí) má zásadní vliv zelená zelenina – dbát na každodenní dávku zelené zeleniny
…střevní mikrobiom umí podpořit probiotika, kterými můžeme také příznivě ovlivnit zdraví nás i našich dětí
Velmi rozumnou zásadou je pestrost stravy – včetně dostatku zelené zeleniny a nepřehánět množství jakékoli potraviny. Platí okřídlené: „Všeho s mírou“ 🙂