Dnešní článek bude inspirací jak pro maminky malých atopiků, tak pro kojící maminky s atopickými dětmi. Vánoční recepty jsou hypoalergenní tedy bez mléčných bílkovin, bez vajec a ořechů, největších dětských alergenů. Šetrná je i volba obilnin.

Vánoční inspirace

Z mé dlouholeté praxe moc dobře vím, že během vánočního období se velice často zhoršují atopické projevy malých dětí. Důvod je celkem jasný: málokdo z nás odolá pokušení v podobě čerstvě upečeného vánočního cukroví 🙂 Přemíra sacharidů však může vyvolat nerovnováhu střevní flóry (přemnožit kvasinku ve střevech) a být tak spouštěčem atopických projevů.

Proto přicházím s recepty, které mají nahrazené hlavní alergeny nízkoalergenními složkami. Pamatují ale i na to, aby pochoutky nebyly příliš sladké, jak to bývá v tradičních receptech – a zachovali jsme si tak
o Vánocích správnou střevní flóru.

Cuketové protikvasinkové cukroví

  • 1 hrnek ovesných vloček (ideálně jemně namletých/nasekaných)
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 10 lžic rýžového nebo datlového nebo agáve sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 65 g sádla nebo másla ghí
  • 1/2 hrnku drobně nastrouhané cukety (zbavené přebytečné vody)
  • 1 prášek do pečiva

Smícháme mouku, vločky, kypřící prášek do perníku, přidáme tuk a kukuřičný škrob, propracujeme a na závěr přidáme cuketu. S těstem musíme pracovat rychle, protože řídne.
Z těsta tvoříme placičky a klademe na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem . Klademe je dále od sebe,  placičky zvětší během pečení svou velikost. Pečeme, dokud placičky nezhnědnou.

Cuketové sušenky

Dýňové cukroví nejen pro mrňouse

  • 100 g jemně strouhané dýně (ideálně Hokaido, lze ale i jiné druhy)
  • 120 g mouky (ideálně 80 g špaldová hladká a 40 g rýžová)
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce hruškové nebo švestkové nebo jablečné přesnídávky jako sladidlo, můžeme však použít jakékoliv jiné tekuté sladidlo (agáve sirup, datlový nebo rýžový sirup, atd.)

Smícháme přísady a vymícháme těsto. Pozor – těsto se dost lepí, chce to trpělivost. Vytvoříme placičky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C asi 10 min – dle zkušeností s troubou.

Dýňové sušenky

Hypoalergenní rohlíčky

280 g hladké špaldové mouky (lze 180 g špaldové a 100 g rýžové mouky)
210 g sádla nebo másla ghí
80g jemně namletého třtinového cukru
špetka skořice

Uvedené suroviny v míse smícháme a vytvoříme těsto. Necháme těsto chvíli odležet v ledničce. Poté vytvarujeme rohlíčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme na 180 stupňů, dokud rohlíčky nezačnou mít lehce hnědo-béžovou barvu (cca 12-15 minut). Pečení je potřeba pečlivě hlídat, rohlíčky se snadno přepečou a spálí.

Rohlíčky

Sádlové koláčky

  • 150 g mouky (ideálně 90g špaldová + 60g rýžová)
  • 120g sádla
  • 150g namletého třtinového cukru
  • povidla nebo hrušková marmeláda

Smícháme prosátou mouku s prosátým cukrem a přidáme sádlo, které necháme chvíli při pokojové teplotě. Vypracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice do sáčku aspoň na 2 hodinky. Poté těsto vyjmeme a vypracujeme malé koláčky. Doprostřed každého koláčku uděláme palcem prohlubeň, kterou vyplníme marmeládou. Pečeme při 150°C asi 25 minut.

Sádlové koláčky

Perníčky bez vajec a másla

  • 10 dkg rýžové mouky
  • 22 dkg hladké špaldové mouky
  • 10 dkg třtinového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce Bio kukuřičného škrobu
  • 8 dkg javorového nebo agáve sirupu nebo rýžového sirupu (když se dá víc sirupu, budou perníčky vláčnější)
  • 4 dkg sádla (lze 100%rostlinný tuk Omega nebo máslo ghí)
  • 1 rovná polévková lžíce perníkového koření (lze Sonnetor)
  • rovná čajová lžička jedlé sody
  • pokud na něj není alergie, lze dát 1 lžičku kakaa (chutné ale i bez něj)

Cukr smícháme se sádlem a škrobem, poté přidáme sladidlo a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Vypracované tuhé těsto necháme 30 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut, podle trouby.

Perníčky bez vajec a másla

Hypoalergenní linecké cukroví

  • 210 g hladké špaldové mouky (lze 150 g špaldové a 60 g rýžové mouky)
  • 140 g másla ghí nebo sádla
  • 70 g mletého třtinového cukru
  • kůra z 1/2 citronu (nemusí být)

Ingredience smícháme a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Těsto dáme do ledničky na hodinu až dvě odpočinout. Poté těsto vyválíme na pomoučněné ploše, vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Pečeme na 160°C cca 5-10 minut. (jakmile je těsto béžové, upečené, hned vytahujeme – hlídáme pečlivě, linecké se obecně snadno přepeče a spálí).

Hypoalergenní vánočka

  • 530 g hladké špaldové mouky
  • 100 g kokosového oleje (lze eventuelně sádlo nebo máslo ghí)
  • 130 g třtinového cukru
  • 125 ml rýžového či jiného rostlinného mléka (lze i kokosové)
  • 30 g čerstvého droždí (cca 3/4 kostičky)
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • najemno nastrouhaný muškátový oříšek (asi 1/3 jednoho oříšku)
  • 50 g rozinek namočených do teplé vody, okapaných
  • pražené ovesné vločky na ozdobu (nahrazují ořechy jak pro nízkoalergennost, tak i pro svou ořechům podobnou chuť)

Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného rostlinného mléka (nemělo by být horké ani studené, nýbrž vlažné). Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (tohle trvá cca 10-20 minut).

Mezi tím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě.

Během kynutí můžeme jednou těsto „srazit“ rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout. Po vykynutí zapracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a opražené ovesné vločky. Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (obvykle se dělává ze čtyř základna, ze tří “nadstavba” a ze dvou hořejšek) – nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu. Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme praženými ovesnými vločkami. Necháme ještě cca hodinu kynout.

Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Peče se na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 – 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.

Za tento vynikající recept převelice děkuji autorce receptu http://www.veganotic.cz/clanky/171-nejlepsi-vanocka-ci-mazanec

Hypoalergenní vánočka

Dobrou chuť 🙂

Vánoční mlsání aneb pečeme pro atopiky
Štítky: