Jedním ze symbolů léta je zmrzlina. Jenomže, co když je naše mimi ještě ani ne rok staré? Anebo, co když  chceme našemu dítku dopřát něco zdravějšího, než obyčejný nanuk nebo zmrzlinu? Jaká mražená pochoutka je vhodná pro nejmenší atopiky?

Nanuk
Nanuk

Samozřejmě ten nejlepší a nejzdravější domácí nanuk! 

Dnes se s Vámi podělím o recept na domácí nanuk, který našim nejmenším  mimořádně  chutná. Ba co víc, spojuje atopickou zásadu vyvážení sacharidů zelenou zeleninou, takže napomáhá správnému rozvoji střevní flóry našich ratolestí.

Možná se budete divit, proč je v receptu cuketa. Proč ne samotné ovoce…?

Odpověď je snadná a dostáváme se tím k  atopické zásadě zelené zeleniny. Ve střevech máme řadu bakterií a hub = sřevní mikrobiom nebo též střevní flóra. Když je nesprávná, trpíme atopickými projevy. Kvasinku a „špatné“ bakterie ve střevech živí přemíra sacharidů. Sacharidy však můžeme  eliminovat zelenou zeleninou a tím  střevní flóru  dostat zpět do rovnováhy. Kombinace ovoce a cuketa (nebo jiný zástupce zelené zeleniny) je názorná ukázka, jak elegantně se dají sacharidy (ovoce) „zneutralizovat“ zelenou zeleninou. Výsledek je  pochoutka podporující zdravý střevní mikrobiom :-).

Cuketa

Na domácí nanuk budeme potřebovat:

  • 20 g cukety
  • 40 g jablíčka nebo hrušky

Obě suroviny nakrájíme na kostičky, krátce podusíme a po změknutí, namixujeme. (starším dětem už netřeba tepelně upravovat). 

Poté směsí  naplníme jednotlivé komůrky v tvořítku na led. Do každé komůrky zapíchneme dřívko od nanuku a po zmrazení máme nanuk s dřívkem, který naše děti uvítají s velkým nadšením a radostí 🙂

Fantazii se meze nekladou. Pokud náš malý poklad už dobře a bez problémů snáší jogurt, jahody, podobnou mraženou dobrůtku můžeme vyrobit smícháním cukety,  jahod a jogurtu (osvědčil se poměr 1:3:1), anebo kombinace okurka, dýně, meloun – kombinací je celá řada.

Maminky jsou nesmírně kreativní a tvůrčí stvoření, proto jsem si jistá, že vymyslíte ještě řadu dalších kombinací – a  budu ráda, když se o ně podělíte na mém facebooku 😊


Jak se zdravě ochladit v parných dnech? Přece zdravým nanukem!
Štítky: