Přehled bezpečných a potenciálně alergizujících potravin pro děti se zvýšeným rizikem vzniku alergií

nealergizující
(respektive s nízkým alergenním potenciálem)

obiloviny bezlepkové

rýže, kukuřice, pohanka, jáhly

„mléko“

rýžové, kokosové, pohankové, jáhelné, kukuřičné, ovesné

zelenina (vše tepelně upraveno)

brambory, cuketa, špenát, patizon, pastinák, dýně, baklažán (lilek), brokolice, růžičková kapusta, květák, hlávkový salát, kedluben, okurka, (bílé, červené, čínské) zelí, červená řepa, kysané zelí

ovoce

vařené ovoce (jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, švestky), meloun, vodní meloun, borůvky, hroznové víno (zde jsou potenciálně alergizující pecičky a slupka)

maso

krůtí, telecí, králičí, jehněčí,  vepřové

koření

kmín, fenykl

čaje

bylinné s fenyklem, kmínem, lipový, bezový, šípkový, rooibos; slabé černé čaje

potenciálně
alergizující 

obiloviny s lepkem

klasická pšenice, tj. Triticum aestivum je považována za nejalergennější, naproti tomu oves je již relativně bezpečný

mléko

kravské, kozí, ovčí a výrobky z mléka sója a výrobky z ní, včetně „mléka“

vejce

hlavně vaječný bílek či výrobky z vajec

zelenina

petržel, mrkev, celer, syrová cibule (tepelně upravená je neporovnatelně bezpečnější), česnek, paprika, křen, ředkvička, rajčata

ovoce

citrusové plody, exotické ovoce (hl. kiwi), jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny, veškeré ořechy

 luštěniny

červená čočka, hrášek, zelené a červené fazole. V této kategorii je zvláště silným alergenem arašíd; sója je uvedena zvlášť v prvním sloupci

maso

uzeniny, hovězí maso (může vadit při alergii na BKM), pozor-při alergii na vaj. bílek může vadit kuřecí maso

 ryby

mořské i sladkovodní, mořské plody

koření

vanilkový lusk, skořice, muškátový oříšek, kari, bobkový list, paprika,pepř atd., směsi koření

čaje

silné černé, silné zelené; čaje obsahující ve složení ibišek

ostatní

med, kakao, čokoláda, houby

Tabulka alergenů
Štítky: